Kielitoimiston sanakirjan mukaan
kielenhuolto: kielen järjestelmän ja kielenkäytön ohjailu suosituksin.

Tässä linkki ilmaiseen Kielitoimiston sanakirjaan ja lämmin suositus kaupan päälle. Linkki aukeaa toiseen ikkunaan tai välilehteen.

Näinhän se on. Kieltä voidaan huoltaa samalla tavalla kuin vaikkapa autoa. Kun autosta vaihdetaan öljyt, tarkastetaan renkaiden ilmanpaineet ja täytetään pissapojan säiliö, on määränpäähän perille pääsy varmempaa. Kun tekstistä korjataan yhdys sana vihreet, välimerkkikömmähdykset ja pöliät sanat, on sanoman perille meno varmempaa.

Pyydä huoltotarjous!

Kielenhuoltoa on monentasoista: Joskus on tarpeen ainoastaan kevyesti siistiä välimerkit ja korjata kirjoitusvirheet; joskus taas teksti pitää tarkistaa perinpohjaisesti ja muokata tarkoituksenmukaiseksi. Joskus tekstin on oltava täysin moitteetonta yleiskieltä; joskus taas teksti toimii paremmin, jos siinä kuuluu kirjoittajan persoonallinen ääni.

Teksti paitsi välittää sanoman myös antaa mielikuvan lähettäjästään. Siksi ei ole yhdentekevää, millaisena teksti lähtee vastaanottajalle. Tekstiin kannattaa panostaa, ja kieltä kannattaa huoltaa.

Kielenhuolto on hyvä jättää ammattilaisen osaaviin käsiin, koska
  1.     silloin aikaa säästyy oikeisiin omiin töihin
  2.     ammattilainen osaa kiinnittää huomion tekstin ongelmiin
  3.     taitavaltakin kirjoittajalta jäävät helposti omat virheet huomaamatta.

Puuhastelen tekstisi kanssa juuri sillä kielenhuollon tasolla kuin kulloinkin on tarpeen. Valmiiksi osuvaa tekstiä on turha alkaa myllätä perinpohjaisesti vain mylläämisen ilosta – oikolukutason tarkistus on silloin todennäköisesti riittävä. Toisaalta taas kieliasultaan moitteettomasta mutta monimutkaisesta ja sekavasta selostuksesta saa lukijaystävällisen, kun muokkaa ilmaisut osuviksi ja oikoo rakenteen selkeäksi.

Jos Hillityn pilkun peruspalveluista

  1. Hillitty kielentarkistus – lue lisää
  2. Hillitty tekstinmuokkaus – lue lisää

ei löydy juuri sinun tarkoituksiisi sopivaa, ota yhteyttä, niin mietitään yhdessä, millä tavoin saadaan sanomasi loistamaan.

Ei kun huoltohommiin!