Yhdellä sanalla huomattavasti parannettu kyltti.

Kylttien maailma on jännittävä ja kiehtoo mieltäni paljon. En ole yksin. Esimerkiksi Facebookin Kyltinarvostajat-ryhmässä on jäseniä melkein 24 000. Se on iso porukka yhden asian ympärillä, eikä ihme.

Kyltissä asia pitää sanoa napakasti mutta riittävästi. Kyltissä ei saa laverrella, mutta siitä ei saa myöskään jättää mitään oleellista pois. Kyltin on oltava yksiselitteinen. Kyltti menee helposti mönkään ja siitäkös riemua piisaa.

* * *

Läheisen vanhan tehdasalueen aidassa on kaksi kylttiä, joita pohdiskelen liki päivittäin.

Pääsy ehdottomasti kielletty.

Napakasti ilmaistu, mutta laverteluun on sorruttu silti. Vai onko ehdottomasti välttämätön? Mitä muita vaihtoehtoja voisi olla?

  1. Pääsy osittain kielletty.
  2. Pääsy kokonaan kielletty.
  3. Pääsy kielletty.

Näistä muuten, hassua kyllä, sopivat vastaukset eivät ole numerot 2 ja 3, niin kuin voisi luulla, vaan numero 1. Seuraavassa kyltissä lukee nimittäin Pääsy ilman maanomistajan lupaa kielletty.

Ehdottomasti ei siis ole pelkästään lavertelua vaan myös epätotta – eli suoraan sanottuna valetta.

Hienosti kolmella sanalla sekä laverreltu että laverreltu mitä sattuu.

* * *

Toinen kyltti, josta saivartelen erittäin mielelläni ja usein, on vanha kunnon

Ei talvikunnossapitoa

Kyltti sinänsä on yksiselitteinen, en vain ymmärrä sen tarkoitusta. Talvikunnossapidon puutteen huomaa talvella ilman kylttiäkin, ja kesällä sillä ei ole merkitystä. Puolisoni mielestä kyseessä voisi olla vastuuvapautus: näin tienhoitovastuussa oleva taho irtisanoutuu korvallisuusvelvollisuudesta. Jos näin on, ilmaisu on varsin epäselvä. Parempi olisi:

Kaatumista ei korvata

tai meillä Tampereella päin

Mukkaamisesta ei kantsi valittaa

* *

Kylttien tekstit havainnollistavat mainiosti, että mitä lyhyempi teksti, sitä vaikeampi se on kirjoittaa. Kun selitystilaa ei ole, ilmaisun pitää osua kohdilleen just eikä melkein. Tällaisia tekstejä kannattaa pohtia porukassa: toinen voi hoksata sen sivumerkityksen tai vihjauksen, joka ensimmäiseltä jää huomaamatta ja ohjaa kolmannen huvitukseen tai peräti harhaan.

* * *

Palkaksi siitä, että jaksoit loppuun asti tämän pitkän pohdinnan lyhyestä asiasta, tarjoan selityksen hämärään otsikkoon:

Kyltti kuulostaa minusta tuulisella saarella asuvalta liehuvapartaiselta alkuasukkaalta, joka kalastelee ja salakuljettaa pirtua. Kylttien muinaiseen kulttuuriin kuuluvat muun muassa pussihousut, huulipuna, köydenveto ja marraskuisin pimeimpään aikaan pidettävät hitonmoiset bakkanaalit, joiden seurauksena kylttien kansan syntyvyys kipuaa huimaan nousuun elokuisin. Kyltit ovat luonnostaan lyhytsanaista mutta varsin avuliasta väkeä.


Heli Ristilä

Kielenhuoltelija, tekstinsuoltelija, kirjapainotyyppi